Mot Midnattssolen Dag 3

Vi vaknade till en härlig dag med lagom temperatur. I husvagnen bredvid oss "bodde" en handikappad man med en schäfer. Mannen haltade betydligt och gick med käpp. Hunden skällde ganska mycket när det rörde sig utanför husvagnen. Då gapade mannen åt hunden och hotade den och slog med käppen mot husvagnen. Stackars hund som fick sitta inne hela tiden och inte få säga sin mening.

Ett äldre par kom fram till oss och frågade om de kunde få låna vår mobiltelefon eftersom deras inte fungerade. De var båda närmare 80 år och kom från Stockholm, men de var födda i Norrland och hade sin släkt kvar där. Damen pratade och pratade och mannen sade nästan ingenting utom när han sade till kvinnan att hon störde oss.

Vi tog adjö av paret och fortsatte med siktet inställt på Töre. Där stannade vi på en rastplats och Bruno fick en liten skogspromenad. Torbjörn talade med en "infödd" man på en gul trehjulig motorcykel. Han menade att bästa vägen för oss var att åka till Haparanda och sedan ta oss upp på den finska sidan. Vi tankade bilen i byn innan vi fortsatte mot Haparanda.Strax innan vårt resmål rastade vi vid Nikkala. En mycket fin rastplats med gamla stenvalvsbroar sedan Gustav III tid. Bruno och jag tog en promenad på den gamla landsvägen sedan 1700-talet.Därefter fortsatte vi mot Haparanda där vi provianterade mat. Sedan körde vi över Torneälven och in i Finland.Det första vi gjorde i detta grannland var att köra fel och höll på att åka mot Kemi i stället för norrut. Vi hittade dock rätt väg – E8 och väg 21. Nu var nog inte denna E-väg vad vi förväntat oss. Den är mycket smalare än våra E-vägar och dessutom håller de på att reparera vägen. Asfalten är räfflad och det är gropar och grus titt som tätt. Medelhastigheten låg inte över 60 km/tim fast det var tillåtet att köra 100 km/tim på långa sträckor.

Polcirkeln passerades vid 22-tiden. Vi svängde in vid "linjen" och tog några fotografier men fortsatte ganska snart.Vi svängde in vid flera vackra rastplatser längs Torneälven, men ingen lämpade sig för övernattning.

Ovanför Pello hittade vi en plats där det verkade ganska bra att slå nattläger. De två franska paren från Sävar hade tydligen kommit på samma tanke för de stod redan parkerade där med sina husbilar när vi kom.

Inga kommentarer: