Mot Midnattssolen Dag 2

Redan halv nio på morgonen var det full aktivitet utanför vår vagn. Husvagnsekipage fortsatte sin färd och turistbussar kom och gick. När vi gjort vår morgontoalett och ätit en enkel frukost bestående av mjölk och smörgås gick vi fram till en utkikspunkt och filmade samt fotograferade. Utsikten är mycket speciell här med brospannen och Storfjärdens vatten med pittoreska öar.



Vår resa norrut fortsatte vid halv tolvtiden. Vi stannade några gånger för att fotografera det vackra landskapet. Vid Mosjöns rastplats gjorde vi ett längre uppehåll. En snabb kopp kaffe, ut med hunden som fick lyfta på benet och upp med stödbenen på husvagnen. Sedan började sommarprogrammet med Barbro Dahlbom-Hall.

Torbjörn somnade snart och tog sig en eftermiddagslur. Det låg regnmoln hela tiden i väster som försökte komma över oss, men de verkade ha fastnat för solen sken hela tiden och värmen låg runt 20°.

Mosjöns rastplats är en bra lats att stanna på. Husvagnen står bra med bara några femtiotal meter ner till sjön och skaplig (väg)promenad för Bruno.

Efter denna vila fortsatte vi vår resa norrut. Strax norr om Umeå, vid Sävar, stannade vi vid rastplatsen. Denna lämpar sig bra för övernattning, vilket vi dock inte gjorde denna gång. Vi åt en middag bestående av ris och köttfärssås. Såsen var djupfryst men Torbjörn knäckte den i bitar på husvagnens dragbalkar. Efter att vi diskat fick vi se att det samlades folk en bit bort från vår husvagn. Vi tittade ut genom fönstret och döm om vår förvåning när vi fick se en älgko stå och beta bara 25 meter bort. De nyfikna människorna stod endast några meter ifrån djuret.

Rätt som det var dök två älgkalvar upp i släptåg efter sin mamma. Folket fotograferade som galningar. Bland åskådarna fanns två par som från Frankrike. Vilken upplevelse för dem! Älgkon och kalvarna gick vidare mot avfartsvägarna till rastplatsen. Då kom en tysk bil. Den stannade och ur klev en kvinna som gick efter älgarna på vägen som leder till E4:an. Hon ropade och gestikulerade till sina reskamrater och var väldigt imponerad.















En man verkade bo på rastplatsen i en gammal rostig buss. Han tyckte att kvinnan var "... felprogramerad i chipsen". Efter ett tag gick älgflocken tillbaka varifrån de kom.

Vår färd fortsatte med sikte mot Skellefteå för övernattning, men resan gick bra och vi stannade inte förrän vid Jävre ovanför Piteå, där vi slog nattläger.

Mot Midnattssolen Dag 1

Vi har planerat att resa till min bror och svägerska som bor i Kautakeino som ligger långt uppe i Norge på Finnmarksvidda. Första planerade vi att förboka natthärbärge på vandrarhem (som tillåter hundar), men insåg snart att det skulle bli stressande att vara tvungen att köra en viss sträcka varje dag. Då kom Torbjörn på idén att vi kunde köpa en husvagn. Sagt och gjort och den 27/6 hämtade han den nya vagnen Eifelland 395 TF i Norrköping. Nu planerade vi att resan borde ta fyra dagar men vi kör så långt vi orkar och har lust med varje dag. Helst ska vi i lugn och ro lyssna på sommarprogrammet på radion så att vi känner att vi är lediga.















Efter packning och hjälplig städning av hemmet kom vi iväg på vår resa på eftermiddagen. På skumpiga vägar tog vi vägen via Sala-Gysinge. I Valbo passade vi på att proviantera mat vid det stora köpcentret.

Nästa anhalt gjorde vi strax söder om Enånger. Själva rastplatsen var si sådär, men det fanns en "skogs"camping där som såg ut att kunna vara bra till övernattning. Vi stannade inte så länge utan fortsatte vår resa.

Vid halv tolvtiden på natten försökte jag att fotografera Dingersjö värdshus utan blixt. Strax söder om Sundsvall gjorde vi ett snabbstopp och fotograferade vyn tillsammans med husvagnsblomman som vi fått av Björkmans innan vår avfärd.




















Ovanför Härnösand norr om Höga Kustenbron svängde vi in vid brofästet och slog nattläger. Vi var då inne på vårt femte kartblad i Motormännens Sverigevägatlas. Klockan hade då blivit kvart i ett på natten vår första resdag.